Antifascistiskt arbete på kristallnattens årsdag

Lördagen den 9 november valde nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) att genomföra en demonstration i centrala Stockholm till stöd för grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning. SMR är en nazistisk gatukampgrupp som mer eller mindre försöker vara andliga efterträdare till SA – de tyska nazisternas gatukampsgrupp. Stödet till Gyllene Gryning grundas i att det är ett nazistiskt parti som fått ett betydande medlemsantal i Grekland senaste åren (många av dessa medlemmar uppges vara poliser). SMR valde datumet 9 november för att hylla de tyska nazisternas terror mot judar på Kristallnatten som skedde på dagen 75 år tidigare.

 

Partisan ser fascister likt SMR som självklara fiender, inte bara pågrund av deras rasistiska retorik och mål utan även för att de är kapitalismens kamphundar. De manar till klassfred mellan ”etniska svenskar” och vill därmed splittra den gemenskap som är viktig arbetare emellan för att effektivt kunna bekämpa kapitalismen.

 

Partisan mobiliserade en grupp som var med och mycket aktivt bemötte SMR:s försök att stolt kunna marschera med facklor genom Stockholms gator. Polisen gjorde som vanligt sitt yttersta för att skydda nazisterna med bland annat beridna och civilklädda poliser. Man gjorde allt från att tona ner deras roll i media genom att hävda att de var ”högerdemonstranter”, till att låta flera SMR medlemmar öppet bära teleskopbatonger vid några tillfällen. Försöken att beskydda SMR gick dock ej enligt planerna då demonstrationståget blev försenat och flera konfrontationer uppstod mellan antifascister och nazister.

Facklorna hann slockna innan deras mål (grekiska ambassaden) var nått. Efter sporadiska flask- och bengalregn fick nazisterna, blöta och förnedrade, till slut eskorteras ner till tunnelbaneperrongen som helt tömdes av polisen på förhand.

 

Vi från Partisan är nöjda över utgången och känner oss taggade till nästa gång fascister vågar visa sina fula trynen.