Manifestation till minne av mördad grekisk antifascist

Den 18 september mördades Pavlos Fyssas, en grekisk antifascistisk rappare som gick under artistnamnet Killah P, i Aten av nazister. Personen som knivhögg Fyssas hade väl kända kopplingar till det militanta nazistpartiet Gyllene Gryningen. Enligt ögonvittnesrapporter var polisen på plats vid överfallet men ingrep inte förens efter att de samlade nazisterna hade skingrats. Innan Fyssas dog kunde han identifiera den nazist som knivhögg honom.

 

För att hedra vår kamrat och visa vår avsky mot fascismen i alla dess former samlades omkring 200 personer i Stockholm till en minnesmanifestation. Vi samlades dagen efter mordet på Södermalmstorg och marscherade sedan mot La Mano, monumentet till de svenska Spanienfrivilligas minne. Ett antal antifascistiska banderoller och flaggor hölls upp i manifestationståget samtidigt som några bengaler tändes på vägen till La Mano. Väl framme tändes flera ljus, blommor och kransar lades ner vid monumentet, och två korta tal hölls som sedan följdes av en tyst minut. Därefter stämde folk upp i sång och sjöng Internationalen.

 

Även Partisan deltog på manifestationen då vi värdesätter arbetarklassens internationella solidaritet och kamp. Med det menas att vi ser ett tydligt samband med de strider som andra revolutionära grupper och rörelser är involverade i runt om i världen och vår egen. Vår kamp är internationell för att arbetarklassens fiende, kapitalismen, är det.

 

Ett av de verktyg som kapitalismen använder sig av i tider av kris och oro är fascismen. För att slå ner på arbetarrörelsen, för att skylla alla kapitalismens inbyggda brister (som förstärks under kriserna) på ”invandrarna” och ”främmande kulturer”, och skydda det nuvarande politiska och ekonomiska systemet till varje pris.

 

Mordet på vår grekiske kamrat kan därför inte ses som ett simpelt krogbråk som gick överstyr eller en våldsam dispyt mellan rivaliserande fotbollssupportrar, vilket många etablerade medier försökt få det till. Fyssas var en välkänd antifascist och aktiv i metallarbetarfacket.

 

Attacken mot honom är del av en väldigt medveten strategi som fascisterna använder. Vi kommer få se fler offer för fascisternas våld om vi inte organiserar oss och bygger en stark revolutionär rörelse. En rörelse som inte bara kan försvara sig från fascisterna utan krossa dem i grunden och hela det kapitalistiska systemet som göder dem.